Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g margaryny
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 sztuka jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 400 g mięsa mielonego
- 1 sztuka mała cukinia
- 150 g kukurydzy
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka tartego sera żółtego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj zimną margarynę, śmietanę, jajko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zrób kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż przez 15 minut mięso. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię, wymieszaj, przypraw i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Na koniec wsyp odsączoną z zalewy kukurydzę. Odstaw nadzienie do przestygnięcia.
- Schłodzonym ciastem wylep formę, nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij, wypełnij spód farszem mięsno-warzywnym, polej śmietaną wymieszaną z tartym serem i piecz jeszcze 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia