Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Tortilla z warzywami i kurczakiem na ostro


27.09.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekana tortilla to meksykańska potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przekąska podawana na przeróżne sposoby. Z powodzeniem zastępując kolorowe kanapki, koreczki, pizzę, czy innego rodzaju popularne przekąski.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  filet z kurczaka
    pojedyńcze
  • 4 sztuki  placki tortilli
    pszenne
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 główka  sałata lodowa
  • 16 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 1 sztuka  papryka zielona
    duża
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1/4 łyżeczki  chili (przyprawa)
  • 6 łyżek  majonez
  • 6 łyżek  jogurt naturalny
  • 4 ząbki  czosnek
  • 2 łyżeczki  oregano
    płaskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 łyżeczka  masło klarowane
    czubata

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.
  2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kurczaka około 15 minut.
  3. W międzyczasie odcedzamy kukurydzę, sałatę lodową siekamy na drobne paseczki, pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę w drobne kawałki, a cebulę w piórka.
  4. Kolejno do małej miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano. Po dokładnym wymieszaniu w naczyniu powstanie gęsty, czosnkowy sos. Smarujemy nim placki i nakładamy na nie mięso oraz przygotowane warzywa.
  5. Tortillę wraz z farszem zawijamy i wkładamy do piekarnika na 180 C. na około 15 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 87


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE