Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Tradycyjny gjuwecz


19.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tradycyjny gjuwecz to danie, do którego można dodać takie warzywa i mięsa, które akurat mamy w lodówce.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  baranina
    może być też jagnięcina
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  boczek
  • 5 sztuk  ziemniaki
  • 4 sztuki  pomidory
  • 1/2 sztuki  bakłażan
    duży
  • 1 sztuka  kalarepa
  • 3 sztuki  papryka biała
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 2 sztuki  cebula
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  smalec
  • 100 g  ryż

Sposób przyrządzania:

  1. Baraninę umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Cebule posiekaj. Bakłażan umyj, osusz i wraz z obraną kalarepą pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do dużej patelni wrzuć łyżkę smalcu. Na większym ogniu podsmaż pokrojone mięso z boczkiem, mieszając od czasu do czasu. Do zrumienionego mięsa i boczku dodaj pokrojone cebule, papryki, bakłażan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  3. Warzywa z mięsem podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni podlej wodą i podduś. Ryż sparz i wsyp do warzyw z mięsem.
  4. Ziemniaki obierz, umyj i razem z umytymi pomidorami pokrój w plastry. Formę wysmaruj pozostałym smalcem. Na dno formy wyłóż plastry ziemniaków. Następnie lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Można też posypać je mieloną papryką.
  5. Na warstwę ziemniaków wyłóż mięsno-warzywną masę. Wierzch potrawy wyrównaj. Składniki przykryj pomidorami. Całość zalej 100 ml wody i przykryj. Piecz 90 minut w 160 st. C, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

gjuweczprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE