Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 600 g baranina
może być też jagnięcina - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 100 g boczek
- 5 sztuk ziemniaki
- 4 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki bakłażan
duży - 1 sztuka kalarepa
- 3 sztuki papryka biała
- 1 sztuka papryka czerwona
- 2 sztuki cebula
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki smalec
- 100 g ryż
|
|
Sposób przyrządzania:
- Baraninę umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Cebule posiekaj. Bakłażan umyj, osusz i wraz z obraną kalarepą pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Do dużej patelni wrzuć łyżkę smalcu. Na większym ogniu podsmaż pokrojone mięso z boczkiem, mieszając od czasu do czasu. Do zrumienionego mięsa i boczku dodaj pokrojone cebule, papryki, bakłażan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Warzywa z mięsem podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni podlej wodą i podduś. Ryż sparz i wsyp do warzyw z mięsem.
- Ziemniaki obierz, umyj i razem z umytymi pomidorami pokrój w plastry. Formę wysmaruj pozostałym smalcem. Na dno formy wyłóż plastry ziemniaków. Następnie lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Można też posypać je mieloną papryką.
- Na warstwę ziemniaków wyłóż mięsno-warzywną masę. Wierzch potrawy wyrównaj. Składniki przykryj pomidorami. Całość zalej 100 ml wody i przykryj. Piecz 90 minut w 160 st. C, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku