Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Udka kurczaka pieczone z ryżem, papryką i oliwkami


10.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  udek z kurczaka
  • 2 szklanki  ryżu
  • 1/2 l  bulionu drobiowego
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 20 sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki  suszonego oregano
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i oregano. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Dodaj pokrojoną paprykę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż udka z kurczaka, posyp oliwkami i zalej bulionem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 40 minut, aż mięso się zarumieni.
  3. Gotowe danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE