Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg udek z kurczaka
2 szklanki ryżu
1/2 l bulionu drobiowego
1 sztuka czerwona papryka
20 sztuk czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki suszonego oregano
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i oregano. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Dodaj pokrojoną paprykę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż udka z kurczaka, posyp oliwkami i zalej bulionem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 40 minut, aż mięso się zarumieni.
- Gotowe danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka