Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki udka kurczaka
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki marchew
- 2 sztuki białe części pora
- 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka pietruszka
korzeń - 1 szklanka rosół
- 2 łyżki musztarda
- 2 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - przyprawa do kurczaka
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 części (oddzielnie pałki, oddzielnie pozostałe części), posypujemy dość obficie przyprawami, smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na spodzie brytfanny.
- Na udka rozkładamy rozdrobnione masło, utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojone cebulę i por.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika.
- Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż składniki będą miękkie (ok.15 minut).
- Potrawę lekko doprawiamy według własnych upodobań smakowych.