Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Udka kurczaka po cygańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  udka kurczaka
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  białe części pora
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  pietruszka
    korzeń
  • 1 szklanka  rosół
  • 2 łyżki  musztarda
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • przyprawa do kurczaka
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 części (oddzielnie pałki, oddzielnie pozostałe części), posypujemy dość obficie przyprawami, smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na spodzie brytfanny.
  2. Na udka rozkładamy rozdrobnione masło, utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojone cebulę i por.
  3. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika.
  4. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż składniki będą miękkie (ok.15 minut).
  5. Potrawę lekko doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE