Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.11.2018 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Udka w sosie sojowo-imbirowym


07.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk udek z kurczaka
  • 8 łyżek  sosu sojowego
  • 4 łyżki  octu ryżowego
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  whisky
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 sztuki kawałek obranego imbiru
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj sos sojowy, ocet, miód, whisky, posiekaną cebulę i starty drobno imbir. Wymieszaj marynatę, a następnie włóż do niej umyte i osuszone udka i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Wyjmij udka kurczaka z glazury, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Podczas pieczenia kilka razu je przewróć.
  3. Pozostałą glazurę przelej do rondelka i gotuj 5 minut, a następnie zagęść mąką ziemniaczaną. Podawaj udka z ryżem, polane pozostałą glazurą i udekorowane listkami świeżych ziół.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE