Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wątróbka w warzywach


12.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  wątróbki wieprzowej
  • 1 sztuka por
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka kieliszek białego wina
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 szklanki  ryżu
  • 2 szklanki  bulionu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 2-3 łyżki  rodzynek
  • 2-3 łyżki  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  masła
  • mielony imbir
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wątróbkę oczyść, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj szczyptę mielonego imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Papryczkę chili opłucz, osusz, a po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w cienkie paseczki. Dołóż do wątróbki. Składniki zalej winem i oliwą, po czym odstaw na 20 minut.
  3. Wątróbkę wyjmij z marynaty, osusz i posyp mąką. Następnie zrumień ją na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ryż i podgrzewaj do chwili, aż będzie szklisty.
  4. Ryż zalej gorącym bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz rodzynki. Całość dopraw i duś na małym ogniu przez 25 minut. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
  5. Por oczyść i pokrój w plasterki, po czym podduś na oleju. Dodaj wątróbkę i skrop marynatą. Całość jeszcze chwilę podsmaż.
  6. Wątróbkę podawaj z ryżem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE