Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Wieprzowa saltimbocca


15.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  polędwiczki wieprzowej
  • 8 sztuk listków świeżej szałwii
  • 8 sztuk plasterków szynki serrano
  • 3 łyżki  mąki
  • 3 łyżki  masła
  • 100 ml  białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczkę podziel na 8 plastrów. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Na każdy kotlet połóż plaster szynki, a na szynce listek szałwii. Zepnij wszystko razem za pomocą wykałaczki.
  2. Tak przygotowane kotleciki obtocz w mące i smaż po 3 minuty z każdej strony, na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Następnie zdejmij mięso z patelni, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C.
  3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj i gotuj przez chwilę. Następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec włóż kotleciki do sosu i podgotuj przez 5 minut. Mięso podawaj z ryżem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE