Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Winna kaczka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Smak winnej kaczki świetnie uzupełni suszona żurawina. Kaczkę przygotowaną według tego przepisu można podawać na gorąco z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub na zimno jako przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki  filet z kaczki
  • 150 ml  wino białe wytrawne
  • 4 sztuki  jabłka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  majeranek
  • 50 ml  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Kaczkę dokładnie umyj. Natrzyj ją solą, pieprzem oraz majerankiem po czym wstaw do lodówki na 60 minut. Jabłka umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki.
  2. Kaczkę polej tłuszczem, obłóż 1 jabłkiem. Piecz 70 minut w 180 st. C, skrapiając mięso od czasu do czasu winem i powstałym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodaj pozostałe jajka.
  3. Miękką kaczkę oraz upieczone jabłka wyjmij na półmisek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE