Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wołowina pieczona bez tłuszczu


25.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 80 dag  ligawy wołowej
  • 6 sztuk ziemniaków
  • 5 ząbków  czosnku
  • 1 łyżeczka  kminku
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • pieprz biały
  • 1/2 l  bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki jabłka
    Marynata
  • 1 sztuka posiekana szalotka
  • 10 sztuk suszonych owoców żurawiny
  • musztarda ziołowa
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 1 sztuka szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • tłuczony kolorowy pieprz
  • estragon

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki marynaty wymieszaj z 3 posiekanymi ząbkami czosnku i pokrojonymi jabłkami. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i odstaw na 10 minut. Następnie całość włóż do rękawa do pieczenia.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki i zalej gorącym bulionem. Dodaj majeranek, kminek i resztę czosnku. Dopraw białym pieprzem. Wymieszaj i włóż do drugiego rękawa. Rekaw nakłuj.
  3. Oba rękawy ułóż na blasze i piecz w temperaturze 180 st. C - mięso przez 30 minut (po 25 minutach natnij rękaw), a ziemniaki przez 15 minut.
  4. Mięso wyjmij i pokrój w plastry. Sos przelej do rondla, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z zimną wodą. Sosem polej mięso i ziemniaki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE