Przygotowanie:
Kuchnia:
austriacka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki średnie cebule
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki pory
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 1 kg wołowiny
- 4 łyżki masła
- 500 g ziemniaków
- 50 g chrzanu (w kawałku)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 cebule oraz 2 marchewki obierz, po czym pokrój na większe kawałki. Pokrojone warzywa wrzuć do garnka. Zalej je 2 litrami wody. Dodaj sól oraz ziarna pieprzu i doprowadź do wrzenia.
- Wołowinę umyj, wrzuć do wywaru i gotuj do miękkości.
- Resztę cebul obierz i pokrój w krążki. Ziemniaki obierz, umyj i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj ziemniaki oraz cebulę i smaż około 15 minut. Dopraw.
- Mięso wyjmij i pokrój w plastry. Pozostałą marchewkę oraz pory oczyść, pokrój w plasterki i wrzuć do 200 ml przecedzonego wywaru.
- Gotuj około 10 minut. Warzywa odcedź. Mięso podsmażaj na 2 łyżkach masła i wymieszaj z porami i marchewką. Połącz z ziemniakami. Dopraw. Podawaj ze startym chrzanem skropionym sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku