Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Wołowina po burgundzku


12.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  wołowiny
  • 10 dag  boczku
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 2 szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki  bulionu wołowego
  • 3 sztuki liście laurowe
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki  mąki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Boczek pokrój w słupki, wołowinę w małą kostkę i oprósz mąkę.
  2. Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie, zdejmij na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmaż wołowinę, zdejmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę.
  3. Boczek, wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku. Wlej bulion wymieszany z winem. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj.
  4. Wołowinę piecz najpierw przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C, przykryj i piecz 3 godziny, podlewając od czasu do czasu bulionem z winem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE