Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki szalotka
- 1 ząbek czosnek
- 4 plastry wołowina
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżki mąka
- 4 łyżki smalec
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra - majeranek
suszony, do smaku - 1/2 łyżeczki kminek
- 750 g ziemniaki
- 4 sztuki papryka zielona
- 1 sztuka pomidory
- 8 sztuk kabanosy paprykowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oprósz solą i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej smalec i usmaż na nim mięso. Następnie odsącz wołowinę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij szalotki pokrojone w ósemki. Pod koniec oprósz majerankiem, kminkiem oraz papryką w proszku.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Całość zalej 1/2 filiżanki wody i zagotuj.
- Płyn z cebulą przelej do garnka z mięsem. Całość duś pod przykryciem przez 30 minut. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Kabanosy, papryki i pomidor pokrój na małe kawałki.
- Pokrojone warzywa i kabanosy dodaj do garnka z mięsem. Zalej wszystkie składniki wodą i duś jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku