Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Wytrawna tarta z wędzonką


20.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wytrawną tartę z wędzonką można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  mąka
    +do formy
  • 160 g  masło
    +do formy
  • 5 sztuk  jajka
  • 500 g  dynia
  • 300 g  mięso wędzone
  • 1 sztuka  por
  • 3 łyżki  olej
  • 4 gałązki  tymianek
  • 200 g  śmietana
  • 150 g  ser żółty
    gouda lub ementaler
  • sól
    do smaku
  • pieprz kolorowy
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wbij 2 jajka. Na koniec dodaj szczyptę soli i 3 łyżki wody. Zagnieć wszystko na elastyczne ciasto i zawiń je w folię spożywczą, po czym włóż do lodówki.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Dynię przekrój i wydrąż nasiona. Następnie obierz ją ze skóry i razem z mięsem pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Por oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim wędzone mięso. Dodaj dynię i liście tymianku. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podduś jeszcze chwilę. Na koniec dodaj por i odstaw składniki do przestygnięcia.
  4. Ciasto rozwałkuj na okrągły płat i wyklej nim przygotowaną formę. Spód ponakłuwaj widelcem i wyłóż na niego farsz z patelni.
  5. Tak przygotowaną tartę zalej lekko osolonymi 3 jajkami zmiksowanymi ze śmietaną. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim tartę. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Katniss

Posty : 3

Przepisy: 25


Zobacz więcej na temat:

tartaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE