Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanek gazowanej wody
- 1.5 szklanek mleka
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżka oliwy
- olej do smażenia
- Farsz
- 50 dag mięsa mielonego z łopatki
- 1 sztuka duża cebula
- 1 sztuka mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 15 dag startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj wodę, mleko, jajka i oliwę po czym wszystko razem zmiksuj. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Następnie usmaż cienkie naleśnikowe placki.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na 5 łyżkach oleju. Następnie dodaj mięso mielone i mieszając smaż do momentu aż mięso się zrumieni. Podlej wszystko bulionem, dodaj pokrojoną w zapałki cukinię. Dopraw do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i duś na średnim ogniu do momentu, aż sos odparuje.
- Na środek każdego naleśnika nałóż mięsny farsz i złóż placek na pół. Gotowe naleśniki układaj ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch potrawy posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 185 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy