Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekane naleśniki z mięsem i cukinią


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki
  • 1.5 szklanek  gazowanej wody
  • 1.5 szklanek  mleka
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oliwy
  • olej do smażenia
    Farsz
  • 50 dag  mięsa mielonego z łopatki
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  bulionu
  • 1 łyżka  ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 15 dag  startego sera żółtego

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj wodę, mleko, jajka i oliwę po czym wszystko razem zmiksuj. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Następnie usmaż cienkie naleśnikowe placki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na 5 łyżkach oleju. Następnie dodaj mięso mielone i mieszając smaż do momentu aż mięso się zrumieni. Podlej wszystko bulionem, dodaj pokrojoną w zapałki cukinię. Dopraw do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i duś na średnim ogniu do momentu, aż sos odparuje.
  3. Na środek każdego naleśnika nałóż mięsny farsz i złóż placek na pół. Gotowe naleśniki układaj ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch potrawy posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 185 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE