Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Zapiekane zraziki


04.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami lub wysmażonym na sypko ryżem i z zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

    Zrazy
  • 50 dag  mięso mielone
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 4 łyżki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 1/3 szklanki  rosół
  • 2 łyżki  ketchup pikantny
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
    Sos
  • 1 szklanka  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  mleko
  • 1 łyżeczka  mąka ziemniaczana
  • sól
    szczypta

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem, dodaj do mięsa wraz z jajkiem, solą i majerankiem.
  2. Składniki wyrób i uformuj 8 małych zrazików, oprósz mąką i smaż, rumieniąc z obu stron.
  3. Przełóż zraziki do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
  4. Porcje zalej wymieszanym z koncentratem i ketchupem rosołem.
  5. Przygotuj sos:w mleku rozprowadź mąkę, połącz ze śmietaną i szczyptą soli, zalej zraziki, od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 min.



Przepis dodany przez:

miczek123

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE