Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki cebula biała
- 2 sztuki cebula czerwona
- 4 sztuki jabłko
- 4 sztuki por
+do dekoracji - 100 g masło
- 200 ml wino białe wytrawne
- 3 łyżki ocet winny
- 2 gałązki tymianek
- 300 g karkówka wędzona
- 500 g ziemniaki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białe oraz czerwone cebule obierz i pokrój w ósemki. Jabłka oraz pory pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, jabłka i por.
- Do zawartości patelni dolej wino, ocet winny i dodaj listki tymianku. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Całość przenieś do naczynia żaroodpornego. Wędzoną karkówkę pokrój w cienkie plastry, rozbij przez folię spożywczą i ułóż na wierzchu zapiekanki.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 20 minut w 180 st. C. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Danie posyp porem i podawaj z ziemniakami.
Źródło przepisu: Smacznego!