Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka kalafiorowa z szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę kalafiorową z szynką na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać startym, żółtym serem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kalafior
  • 150 g  szynka drobiowa
  • 1.5 szklanek  mleko
  • 4 sztuki  jajka
  • 1 łyżka  koperek
    posiekany
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, podziel go na różyczki. Gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, a następnie odcedź i zostaw do przestygnięcia.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Jajka ubij w misce. Następnie wymieszaj z posiekanym koperkiem i mlekiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Szynkę pokrój w cienkie paski. W natłuszczonym naczyniu ułóż kalafior oraz pokrojoną wędlinę. Całość równomiernie zalej mieszanką jajeczną. Piecz 40 minut w 160 st. C. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE