Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka makaronowa z boczkiem


12.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka makaronowa z boczkiem to przepis na smaczne i szybkie danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  makaron penne (rurki)
  • 150 g  boczek
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 200 g  ser ricotta
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 ml  mleko
  • 100 g  śmietana
  • 80 g  ser parmezan
    starty
  • 100 g  pomidory
    krojone, w puszce
  • 80 g  kapary
  • 1 sztuka  bakłażan
    mały
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • olej
    do formy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do osączenia. Boczek pokrój w cienkie paski. Pęczek natki pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  2. Do miski włóż ricottę. Dodaj jajka, mleko, śmietanę, 1/2 startego parmezanu oraz pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj. Do oddzielnego naczynia wrzuć ugotowany makaron, pokrojony boczek, natkę pietruszki i kapary. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Formę żaroodporną posmaruj olejem i wypełnij makaronem. Zalej go 4/5 masy śmietanowej. Bakłażan oraz cukinię pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość polej resztą masy śmietanowej i posyp pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200 st. C. Po tym czasie usuń folię i piecz, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE