Dzisiaj jest: Sobota, 20.01.2018 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


29.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to przepis na wykorzystanie makaronu pozostałego z obiadu. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron spaghetti
  • sól
    do smaku
  • 3 łyżki  olej
  • 400 g  pomidory
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 80 g  boczek wędzony
  • 150 g  pieczarki
    świeże
  • 250 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka, mielona
  • majeranek
    świeży, siekany
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 125 ml  wino czerwone wytrawne
  • 125 ml  bulion wołowy
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 100 g  ser ementaler
    starty
  • masło
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ugotowany makaron przełóż na cedzak, polej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
  2. Pomidory sparz, polej zimną wodą i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim pieczarki. Następnie zdejmij pieczarki, a na pozostałym oleju podsmaż boczek.
  4. Do smażącego się boczku dodaj cebulę i czosnek. Smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj mięso i zwiększ ogień. Mieszaj przez 3 minuty, aż mięso utworzy grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  5. Do podsmażonego mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i duś na dużym ogniu przez 5 minut. Następnie podlej wszystko winem i bulionem. Dodaj pieczarki, zmniejsz ogień i duś wszystko razem przez 15 minut.
  6. Mieszankę z patelni przełóż na durszlak. Zachowaj sos który ścieknie i przelej go do garnka. Podgrzewaj sos tak długo, aż odparuje 1/2 płynu. Sos dopraw cukrem.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż makaronem. Na makaron przełóż mięsną masę i przykryj makaronem. Zapiekankę polej sosem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 220 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE