Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


29.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to przepis na wykorzystanie makaronu pozostałego z obiadu. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron spaghetti
  • sól
    do smaku
  • 3 łyżki  olej
  • 400 g  pomidory
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 80 g  boczek wędzony
  • 150 g  pieczarki
    świeże
  • 250 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka, mielona
  • majeranek
    świeży, siekany
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 125 ml  wino czerwone wytrawne
  • 125 ml  bulion wołowy
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 100 g  ser ementaler
    starty
  • masło
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ugotowany makaron przełóż na cedzak, polej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
  2. Pomidory sparz, polej zimną wodą i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim pieczarki. Następnie zdejmij pieczarki, a na pozostałym oleju podsmaż boczek.
  4. Do smażącego się boczku dodaj cebulę i czosnek. Smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj mięso i zwiększ ogień. Mieszaj przez 3 minuty, aż mięso utworzy grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  5. Do podsmażonego mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i duś na dużym ogniu przez 5 minut. Następnie podlej wszystko winem i bulionem. Dodaj pieczarki, zmniejsz ogień i duś wszystko razem przez 15 minut.
  6. Mieszankę z patelni przełóż na durszlak. Zachowaj sos który ścieknie i przelej go do garnka. Podgrzewaj sos tak długo, aż odparuje 1/2 płynu. Sos dopraw cukrem.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż makaronem. Na makaron przełóż mięsną masę i przykryj makaronem. Zapiekankę polej sosem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 220 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE