Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Zapiekanka mazurska


21.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  polędwiczki wieprzowej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 500 g  pieczarek
  • 3 sztuki cebule
  • starty żółty ser
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 2 sztuki jajka
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj. Pieczarki i cebulę pokrój , oprósz solą i podsmaż.
  2. Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i smaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
  3. Podgotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułóż podsmażone pieczarki i cebulę, a następnie polędwiczki i znów ziemniaki. Kontynuuj do wyczerpania składników (ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki).
  4. Śmietanę wymieszaj z jajkami i koperkiem. Powstałym sosem zalej zapiekankę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE