Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka mazurska


21.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  polędwiczki wieprzowej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 500 g  pieczarek
  • 3 sztuki cebule
  • starty żółty ser
  • sól
  • pieprz
    Sos
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 2 sztuki jajka
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj. Pieczarki i cebulę pokrój , oprósz solą i podsmaż.
  2. Polędwiczkę pokrój w plastry, oprósz solą i smaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.
  3. Podgotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułóż podsmażone pieczarki i cebulę, a następnie polędwiczki i znów ziemniaki. Kontynuuj do wyczerpania składników (ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki).
  4. Nałóż ser. Śmietanę wymieszaj z jajkami i koperkiem. Powstałym sosem zalej zapiekankę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE