Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g mięsa mielonego
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 120 g groszku konserwowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki oleju
- 90 g miksu sałat
- 700 g ziemniaków
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj łyżkę śmietany i ugnieć tłuczkiem.
- Marchewkę i cebulę obierz, pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z cebulą i marchewką. Następnie dodaj mięso i smaż razem przez 7 minut. Po tym czasie wlej pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je, dopraw do smaku i duś przez 15 minut. Pod koniec dodaj osączony groszek i posiekaną natkę.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż puree ziemniaczane. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podawaj z sałatą skropioną winegretem z oleju i soku z cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia