Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka mięsna pod ziemniaczanym puree


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  mięsa mielonego
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 120 g  groszku konserwowego
  • 400 g  pomidorów z puszki
  • 2 łyżki  oleju
  • 90 g  miksu sałat
  • 700 g  ziemniaków
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 sztuki gałązki natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj łyżkę śmietany i ugnieć tłuczkiem.
  2. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z cebulą i marchewką. Następnie dodaj mięso i smaż razem przez 7 minut. Po tym czasie wlej pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je, dopraw do smaku i duś przez 15 minut. Pod koniec dodaj osączony groszek i posiekaną natkę.
  3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż puree ziemniaczane. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podawaj z sałatą skropioną winegretem z oleju i soku z cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE