Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka po bolońsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli wierzch zapiekanki po bolońsku zacznie się za bardzo rumienić podczas pieczenia, danie warto przykryć folią aluminiową.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 1 sztuka  kalafior
    mały
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  marchew
  • 4 łyżki  olej
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 1 puszka  pomidory
    bez skórki
  • 2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 8 listków  bazylia
  • 250 ml  bulion
  • 100 g  ser żółty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrowe plasterki. Kalafior oczyść, podziel na różyczki i ugotuj z ziemniakami w osolonej wodzie.
  2. Cebulę i marchewki obierz. Cebulę drobno posiekaj, a marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nich cebulę. Następnie dodaj marchewkę i mięso mielone. Smaż wszystko przez kilka minut.
  3. Do masy mięsnej dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Na koniec podlej wszystko bulionem i duś razem przez 20 minut.
  4. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie ułóż pokrojone ziemniaki i kalafior. Na warzywa wyłóż masę mięsną, a wierzch zapiekanki przykryj pozostałymi różyczkami kalafiora. Całość posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE