Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka przekładana z kiełbasą i cukinią


03.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeżeli nie liczymy kalorii do beszamelu można dodać śmietanę lub ser żółty. Do zapiekanki przekładanej z kiełbasą i cukinią można dodać również pokrojone pieczarki lub paprykę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  kalafior
  • 300 g  cukinia
  • 300 g  kiełbasa
    drobiowa
  • 40 g  masło
  • 40 g  mąka
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 600 ml  mleko
  • oliwa z oliwek
    do formy
  • 60 g  bułka tarta
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy kalafior będzie półtwardy, odcedź go i osącz. Cukinię umyj i razem z kiełbasą pokrój w plasterki.
  2. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki przygotuj zasmażkę. Zalej ją mlekiem i dokładnie wymieszaj. Uzyskany beszamel dopraw solą oraz białym pieprzem i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez 15 minut.
  3. Formę natłuść oliwą i ułóż w niej kalafior, cukinię i kiełbasę. Dopraw solą oraz czarnym pieprzem i zalej beszamelem. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE