Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka wiosenna


21.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przed podaniem zapiekankę wiosenną można udekorować posiekaną dymką i koperkiem oraz blanszowanymi ziemniakami z marchewką pokrojonymi w kostkę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk  marchew
  • 100 g  fasolka szparagowa
    zielona
  • 1 pęczek  dymka ze szczypiorkiem
  • 1 sztuka  koper włoski
    fenkuł
  • sól
    do smaku
  • 1 sztuka  cebula
  • 150 g  boczek
    w plastrach
  • 100 g  śmietana
  • 100 ml  mleko
  • 200 g  ser topiony
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 łyżka  tłuszcz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki. Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
  2. Dymkę opłucz. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i korzonki, a bulwę dokładnie umyj, pokrój w słupki. Koper razem z fasolką gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. 1 plaster boczku pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą. Następnie podlej składniki śmietaną z mlekiem.
  4. Do powstałego sosu dodaj podzielony na płatki ser topiony i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw sos do smaku solą i gałką muszkatołową.
  5. Dymki połącz z ćwiartkami marchewek, strączkami fasoli i słupkami kopru. Następnie każdą taką wiązkę owiń w plaster boczku.
  6. Okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim roladki. Zalej wszystko sosem i piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE