Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka z brokułami i szynką


07.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z brokułami i szynką to pomysł na smaczne danie. By przepis był bardziej sycący do zapiekanki można dodać ugotowany makaron.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  brokuł
  • sól
    do smaku
  • 100 g  szynka
    surowa
  • 4 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  cebula
  • 50 g  szynka gotowana
  • 4 łyżki  masło
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 500 ml  mleko
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 50 g  ser
    starty
  • 1 łyżka  tłuszcz

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuł oczyść z liści, podziel na różyczki i dokładnie umyj. Blanszuj przez chwilę we wrzącej, osolonej wodzie, osącz.
  2. Surową szynkę pokrój w cienkie paseczki. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, a następnie w kostkę.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim różyczki brokuła, paski szynki i kawałki pomidorów.
  4. Cebulę obierz, posiekaj. Gotowaną szynkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę z szynką. Posyp składniki mąką i podgrzewaj jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż do rozprowadzenia grudek.
  5. Powstały sos mieszaj energicznie, powoli dolewając zimne mleko. Sos podgrzewaj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos przetrzyj przez drobne sitko i polej nim zapiekankę.
  6. Zapiekankę posyp startym serem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 15 minut w 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE