Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z brokułami i szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z brokułami i szynką to pomysł na smaczne danie. By przepis był bardziej sycący do zapiekanki można dodać ugotowany makaron.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  brokuł
  • sól
    do smaku
  • 100 g  szynka
    surowa
  • 4 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  cebula
  • 50 g  szynka gotowana
  • 4 łyżki  masło
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 500 ml  mleko
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 50 g  ser
    starty
  • 1 łyżka  tłuszcz

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuł oczyść z liści, podziel na różyczki i dokładnie umyj. Blanszuj przez chwilę we wrzącej, osolonej wodzie, osącz.
  2. Surową szynkę pokrój w cienkie paseczki. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, a następnie w kostkę.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim różyczki brokuła, paski szynki i kawałki pomidorów.
  4. Cebulę obierz, posiekaj. Gotowaną szynkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę z szynką. Posyp składniki mąką i podgrzewaj jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż do rozprowadzenia grudek.
  5. Powstały sos mieszaj energicznie, powoli dolewając zimne mleko. Sos podgrzewaj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos przetrzyj przez drobne sitko i polej nim zapiekankę.
  6. Zapiekankę posyp startym serem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 15 minut w 160 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE