Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zapiekanka z brukselki z wędzonką


05.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 20 dag  mąki + 2 łyżki
  • 1 sztuka jajko
  • 10 dag  masła + 2 łyżki
  • 80 dag  brukselki
  • 30 dag  gotowanej wędzonki
  • 400 ml  mleka
  • pieprz biały mielony
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 15 dag  startego sera żółtego
  • paseczki czerwonej papryki do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. 20 dag mąki przesiej na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajko. Następnie dodaj miękkie masło, odrobinę soli i 2 łyżki zimnej wody. Energicznie zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
  2. Brukselkę oczyść, włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 8 minut. Następnie odcedź i osącz na sicie. Wędzonkę pokrój w kostkę.
  3. Z reszty masła oraz mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Beszamel dopraw solą, białym i czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj do niego wędzonkę, brukselkę oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj.
  4. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Przełóż farsz i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia danie posyp pozostałym serem. Przed podaniem zapiekankę udekoruj papryką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE