Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z brukselki z wędzonką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 20 dag  mąki + 2 łyżki
  • 1 sztuka jajko
  • 10 dag  masła + 2 łyżki
  • 80 dag  brukselki
  • 30 dag  gotowanej wędzonki
  • 400 ml  mleka
  • pieprz biały mielony
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 15 dag  startego sera żółtego
  • paseczki czerwonej papryki do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. 20 dag mąki przesiej na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajko. Następnie dodaj miękkie masło, odrobinę soli i 2 łyżki zimnej wody. Energicznie zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
  2. Brukselkę oczyść, włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 8 minut. Następnie odcedź i osącz na sicie. Wędzonkę pokrój w kostkę.
  3. Z reszty masła oraz mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Beszamel dopraw solą, białym i czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj do niego wędzonkę, brukselkę oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj.
  4. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Przełóż farsz i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia danie posyp pozostałym serem. Przed podaniem zapiekankę udekoruj papryką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE