Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 30 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- 50 dag obranej dyni
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 3 sztuki duże jajka
- tłuszcz
- odrobina mąki do formy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj 4 łyżki wody oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Dynię pokrój w plastry i sparz mocno w osolonej wodzie. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
- Formę posmaruj tłuszczem, po czym oprósz mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną blaszkę, formując wysokie brzegi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz na złoty kolor (10 min.) w temperaturze 200 st. C. Na podpieczony spód wyłóż plastry dyni oraz boczku i całość zalej śmietaną połączoną z jajkami. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!