Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z kalarepą i szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z kalarepą i szynką to przepis na smaczne i sycące danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 40 g  masło
  • 40 g  mąka
  • 900 ml  mleko
  • 4 sztuki  kalarepa
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 150 g  ser żółty
  • 150 g  szynka
  • pomidorki koktajlowe
    do dekoracji
  • natka pietruszki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozpuść masło. Stale mieszając stopniowo dodawaj mąkę i podsmaż. Następnie dolej mleko i ciągle mieszając doprowadź sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw.
  2. Kalarepy i ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Lekko dopraw solą. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę beszamelu, posyp porcją startego sera i pokrojonej szynki.
  3. Następnie ułóż plastry kalarepy oraz ziemniaków i ponownie posmaruj sosem beszamelowym. Układanie warstw kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić beszamel i ser.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w 200 st. C. Następnie lekko przestudź i podziel na porcje. Podawaj udekorowane natką i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE