Dzisiaj jest: Środa, 21.08.2019 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Zapiekanka z kaszy gryczanej i pasztetu


06.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gotową zapiekankę z kaszy gryczanej i pasztetu podawaj pokrojoną w plastry. Najlepiej będzie smakowała z pikantną surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza gryczana
    palona
  • 350 g  pasztet
  • 4 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 3 sztuki  jajka
    surowe
  • 5 plastrów  szynka
    dużych
  • 1 kawałek  por
    biała część o długości 10 cm
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 4 łyżki  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną przelej wodą, odcedź, zalej 2,5 szklanki osolonej wody i ugotuj. Gdy kasza wchłonie całą wodę, odstaw ją do ostygnięcia.
  2. Następnie wymieszaj kaszę z pokrojonym na kawałki pasztetem, surowymi jajkami i oczyszczonym, umytym i pokrojonym na cienkie plasterki porem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Formę keksówkę wyłóż plastrami szynki. Na szynkę wyłóż połowę masy z kaszy i pasztetu. Na masie ułóż obrane, ugotowane jajka. Przykryj je pozostałą masą i wyrównaj wierzch.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE