Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem


22.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  makaronu penne
  • 300 g  filetów z piersi kurczaka
  • 100 g  żółtego sera gouda
  • 150 g  marchwi
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 250 ml  mleka
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka pokrój w paski, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Marchewkę pokrój w kostkę, podsmaż przez 5 minut na oleju, który został po smażeniu mięsa, dopraw solą i cukrem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Następnie wsyp marchewkę, skórkę z cytryny, mięso, posiekaną natkę pietruszki, utarty z odrobiną soli czosnek oraz makaron. Przypraw masę tymiankiem, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę zalej mlekiem i cały czas mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej makaron z kurczakiem. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE