Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 450 g pomidorów krojonych z puszki
- sól
- pieprz
- 250 g makaronu orzo
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 200 g sera feta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Dodaj 600 g mięsa mielonego i smaż na małym ogniu do czasu, aż mięso uformuje się w grudki.
- Zawartość patelni dopraw do smaku 1 łyżeczką cynamonu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, solą oraz pieprzem. Całość połącz z krojonymi pomidorami z puszki i duś 10 minut na małym ogniu.
- Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedź go, przelej zimną wodą, odstaw do ocieknięcia i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Połowę makaronu przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na makaron wyłóż połowę mięsnej masy, resztę makaronu, a następnie pozostałe mięso. Na wierzchu rozłóż kilka gałązek tymianku oraz rozdrobniony ser feta. Danie piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj pozostałym tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku