Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.09.2017 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Zapiekanka z makaronem orzo


10.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • olej
  • 600 g  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 450 g  pomidorów krojonych z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 250 g  makaronu orzo
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek  świeżego tymianku
  • 200 g  sera feta

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Dodaj 600 g mięsa mielonego i smaż na małym ogniu do czasu, aż mięso uformuje się w grudki.
  2. Zawartość patelni dopraw do smaku 1 łyżeczką cynamonu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, solą oraz pieprzem. Całość połącz z krojonymi pomidorami z puszki i duś 10 minut na małym ogniu.
  3. Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedź go, przelej zimną wodą, odstaw do ocieknięcia i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Połowę makaronu przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Na makaron wyłóż połowę mięsnej masy, resztę makaronu, a następnie pozostałe mięso. Na wierzchu rozłóż kilka gałązek tymianku oraz rozdrobniony ser feta. Danie piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj pozostałym tymiankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE