Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka z pulpetami i kapustą w twarożkowym sosie


16.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  bułka
    czerstwa
  • 750 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  marchewki
  • 600 g  kapusta
  • 400 g  mięso mielone
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  jajko
  • 150 g  kremówka
  • 1 g  pieprz
  • 1 g  sól
  • 150 g  twarożek
    kremowy
  • 1 pęczek  świeże zioła

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Marchewki obierz, pokrój w grube plasterki, a następnie w ćwiartki.
  2. Kapustę oczyść, usuń głąb. Liście pokrój na kawałki. Gotuj razem z marchewką przez 5 minut w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedź. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Namoczoną bułkę odciśnij i razem z cebulą i mięsem mielonym przełóż do miski. Wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej olej. Pulpety smaż przez 5 minut, często obracając.
  5. Warzywa i klopsiki ułóż w formie żaroodpornej. Polej sosem przygotowanym z twarożku, kremówki i posiekanych ziół. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość piecz przez 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE