Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 opakowanie makaronu rurki
- 2 sztuki czerwone papryki
- 1 sztuka cebula
- 40 dag pieczeni wołowej
- 4 sztuki pomidory
- 1 szklanka sosu grzybowego
- 1 sztuka cukinia
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 2 sztuki jajka
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, osącz.
- Warzywa umyj, oczyść i obierz. Cebulę posiekaj. Paprykę pokrój w paseczki. Cukinię pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie do momentu aż zmiękną i puszczą sok. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
- Pieczeń pokrój w kostkę i dodaj do warzyw razem z makaronem. Wymieszaj. Przełóż wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Sos grzybowy wymieszaj z jajkami i śmietaną. Polej nim zapiekankę. Wierzch posyp startym żółtym serem i lekko wymieszaj. Piecz 30 minut w temperturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy