Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to danie doskonałe na zużycie resztek z lodówki. By ją wzbogacić można dodać gotowane warzywa lub grzyby.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
  • 150 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  cebula
  • 100 g  kiełbasa
  • 4 łyżki  masło
  • 200 g  śmietana
    18%
  • 200 g  ser żółty
    starty
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, osusz, obierz i pokrój w plastry. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, odsącz.
  2. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła razem z boczkiem i kiełbasą. Dopraw posiekanym czosnkiem i pieprzem.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym masłem. Wyłóż ziemniaki, a na nie podsmażoną wędlinę i cebulę.
  4. Śmietanę wymieszaj z tartym serem oraz rozkłóconym jajkiem. Mieszanką polej zapiekankę. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 8

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE