Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zapiekanki z kurczakiem


09.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanki z kurczakiem najlepiej serwować ze świeżym pieczywem. Danie można wzbogacić dodając do nadzienia np. podsmażone pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  filet z kurczaka
    ugotowany
  • 2 opakowania  ciasto francuskie
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 100 ml  bulion drobiowy
    gorący
  • 1 łyżka  śmietana
    30%
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 1 szczypta  estragon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę i wymieszaj. Podlej bulionem, po czym dodaj śmietanę, estragon oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.
  2. Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki i wrzuć do sosu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie podziel na 8 części. 4 kokilki wysmaruj pozostałym masłem i wyłóż 4 kawałkami ciasta, mocno dociskając. Wylej na ciasto nadzienie i równomiernie rozprowadź.
  4. Wierzchy naczyń przykryj pozostałym ciastem francuskim, zlepiając obie części tak, aby zamknąć nadzienie w środku. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Tak przygotowane zapiekanki piecz 20 minut w 190 st. C. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE