Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk dużych ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 350 g startego żółtego sera
- 1 sztuka jajko
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 sztuki pęczka kopru
- 1/2 sztuki pęczka natki
- olej roślinny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażaj wszystko przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj jajko, 240 g sera oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Foremki do babeczek posmaruj masłem i posyp pozostałym żółtym serem. Dno i ścianki foremek wypełnij do połowy masą ziemniaczaną. Do środka włóż farsz mięsny i przykryj masą ziemniaczaną.
- Tak przygotowane zapiekanki piecz 10-12 minut w 200 st. C.
- Gotowe zapiekanki podawaj z marchewką pokrojoną w plastry i podsmażoną na maśle oraz posiekaną zieleniną.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka