Dzisiaj jest: Niedziela, 18.08.2019 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Zawijaniec z mięsem mielonym i fetą


29.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  mielonej wołowiny
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jajka
  • olej
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 200 g  selera naciowego
  • 300 g  ciasta francuskiego
  • 4 łyżki  bułki tartej
  • 75 g  obranych migdałów
  • 100 g  sera feta
  • 350 g  jogurtu śmietankowego
  • 1 łyżeczka  curry
  • 1 łyżka  posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Lekko podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Papryki umyj, oczyść z nasion i wraz z umytym selerem naciowym pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym wymieszaj z mięsem.
  3. Ciasto francuskie rozwałkuj, oprósz bułką tartą. Na wierzch wyłóż masę mięsną oraz warzywa. Składniki posyp migdałami i pokrojoną w kostkę fetą.
  4. Całość zwiń. Roladę przenieś na natłuszczoną blachę i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Do miski wlej jogurt. Dodaj curry oraz posiekaną miętę i wymieszaj. Następnie sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dip podawaj jako dodatek do rolady.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE