Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Żeberka z paprykowymi szaszłykami


24.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  żeberek wieprzowych
    Marynata
  • 4 łyżki  musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki  płynnego miodu
  • 6 łyżek  oleju
  • 3 łyżki  octu jabłkowego
  • 2 łyżki  dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 1 szczypta  mielonych goździków
  • 1 szczypta  mielonego imbiru
  • 1 szczypta  mielonego cynamonu
  • 1 szczypta  mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
    Szaszłyki
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 8 sztuk szalotek
  • kilka pieczarek
  • świeże liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem oraz dżemem. Dopraw do smaku mielonymi przyprawami, solą i pieprzem.
  2. Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki. Następnie posmaruj mięso przygotowaną wcześniej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Po tym czasie ułóż mięso na tackach do grillowania. Piecz na rumiano z obu stron przez 30-40 minut. W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obróć i posmaruj marynatą.
  4. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w dość grubą kostkę. Pieczarki oczyść, większe pokrój na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie paprykę, szalotki, pieczarki i liście laurowe.
  5. Warzywne szaszłyki układaj na tackach do grillowania. Piecz 15 minut. Podawaj do żeberek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE