Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag brukselki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sztuka duża cebula
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki papryczki chili
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- sos worcester do smaku
- suszone oregano
- suszona bazylia
- 25 dag kremówki
- 4 dag startego parmezanu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź. Brukselkę oczyść i również ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Cebulę oraz marchewki obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanymi papryczkami chili.
- Dodaj mięso i podsmażaj, mieszając. Do zawartości patelni dołóż przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dopraw sosem worcester, solą, pieprzem i ziołami. Duś przez 15 minut.
- Ziemniaki i brukselkę przełóż do brytfanny. Rozłóż mięso, zalej śmietaną i posyp parmezanem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!