Dzisiaj jest: Piątek, 22.03.2019 Imieniny: Bogusława i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Ziemniaki zapiekane z brukselką i wieprzowiną


24.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 30 dag  brukselki
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka duża cebula
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki papryczki chili
  • 50 dag  mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
  • sos worcester do smaku
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 25 dag  kremówki
  • 4 dag  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź. Brukselkę oczyść i również ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Cebulę oraz marchewki obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanymi papryczkami chili.
  2. Dodaj mięso i podsmażaj, mieszając. Do zawartości patelni dołóż przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dopraw sosem worcester, solą, pieprzem i ziołami. Duś przez 15 minut.
  3. Ziemniaki i brukselkę przełóż do brytfanny. Rozłóż mięso, zalej śmietaną i posyp parmezanem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE