Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pierś kurczaka
pojedyncza - 1 sztuka ogórek kiszony
duży - 1 sztuka jajka
- 200 g ser żółty
- 1 szklanka mąka
do panierowania - 1 szklanka bułka tarta
do panierowania - 1 łyżka przyprawa uniwersalna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 5 łyżek olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Każdą przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Tak przygotowanego kurczaka oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Ogórek kiszony i ser pokrój wzdłuż w paski.
- Ser żółty i ogórek ułóż na przemian na filetach. Posyp solą oraz pieprzem do smaku. Mięso zawiń w ruloniki i zepnij je wykałaczkami.
- Zrazy obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku