Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zrazy wołowe zawijane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gdy trzeba, sos delikatnie doprawiamy do smaku, lub, jeśli ktoś lubi, zagęszczamy śmietaną.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  płaty mięsa wołowego ze zrazówki lub rostbefu
  • 12 sztuk  suszone śliwki lub morele
  • 12 sztuk  migdały
  • 6 plastrów  wędzony boczek lub wędzona, surowa szynka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • śmietana
    do doprawienia sosu
  • oliwa
    do posmarowania zrazów
  • bułka tarta
    do panierowania
  • oliwa i masło
    pół na pół, do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Płaty mięsa lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, oprószamy lekko solą, odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Śliwki moczymy w letniej wodzie. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek.
  3. Na każdym płacie lekko wychłodzonego mięsa kładziemy plaster boczku lub szynki.
  4. Z namoczonych śliwek usuwamy pestki pestki, w ich miejsce wkładamy migdał, na każdym płacie mięsa układamy po 2 nadziewane śliwki, lekko oprószamy pieprzem.
  5. Rolady zawijamy, spinamy szpadkami lub owijamy bawełnianą nitką.
  6. Gotowe zrazy smarujemy oliwą, dokładnie panierujemy w tartej bułce, uważając, by wszystkie miejsca były nią pokryte i smażymy na gorącym tłuszczu.
  7. Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (w tym czasie zasmażona tarta bułka doskonale zagęści sos).
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE