Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30-35 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
- 2/3 szklanki mleka
- cebula
- 2-3 sztuki ugotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki śmietany
- kilka kaparów
- kilka plasterków pomidora
- sól
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę posolić i oprószyć pieprzem, zalać mlekiem, gotować na małym ogniu 15 min, odstawić do ostygnięcia. Zimną wyjąć z mleka, podzielić widelcem na kawałki, usunąć wszystkie ości. Cebulę i ziemniaki zmiksować na gładką masę, następnie dodać czosnek i kawałki ryby, miksować nadal, aż masa będzie gładka.
- Wtedy wlać oliwę, sok z cytryny i śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować kaparami i plasterkami pomidora. Podawać z pieczywem chrupkim.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarkowe