Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorada z grilla w sosie pomidorowo - arbuzowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki całe dorady
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki plasterki cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    Sos pomidorowo - arbuzowy
  • 1 szklanka  pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka  pokrojonego w kosteczkę arbuza
  • 1 łyżka  cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1/3 łyżeczki  pikantnej pasty z papryczek chili albo posiekanej papryczki chili
  • 1-2 łyżki  posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Doradę natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
  2. Przygotować sos pomidorowo - arbuzowy: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu, aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
  3. Ryby wyjąć z grilla i ułożyć je na talerzach, obok położyć grzanki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków sosem pomidorowo - arbuzowym.
Smacznego !


Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com


Przepis dodany przez:

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE