Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 2 sztuki całe dorady
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 sztuki plasterki cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Sos pomidorowo - arbuzowy
- 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
- 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1/3 łyżeczki pikantnej pasty z papryczek chili albo posiekanej papryczki chili
- 1-2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Doradę natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
- Przygotować sos pomidorowo - arbuzowy: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu, aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
- Ryby wyjąć z grilla i ułożyć je na talerzach, obok położyć grzanki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków sosem pomidorowo - arbuzowym.
Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com