Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.01.2019 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Dorada z grilla w sosie pomidorowo - arbuzowym


02.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki całe dorady
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki plasterki cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    Sos pomidorowo - arbuzowy
  • 1 szklanka  pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka  pokrojonego w kosteczkę arbuza
  • 1 łyżka  cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1/3 łyżeczki  pikantnej pasty z papryczek chili albo posiekanej papryczki chili
  • 1-2 łyżki  posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Doradę natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
  2. Przygotować sos pomidorowo - arbuzowy: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu, aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
  3. Ryby wyjąć z grilla i ułożyć je na talerzach, obok położyć grzanki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków sosem pomidorowo - arbuzowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

juras

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE