Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Dorsz panierowany w sezamie


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki mrożone filety z dorsza
  • 4 łyżki  sezamu
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka cytryna
  • masło klarowane do smażenia
  • 50 dag  ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę wyłożyć na talerz i rozmrozić. Ziemniaki obrać. Pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu.
  2. Następnie na talerze wysypać osobno mąkę oraz sezam, a w miseczce rozkłócić widelcem jajko. Rybę panierować najpierw w mące, później w jajku i na koniec w ziarnach sezamu.
  3. Na patelni rozpuścić tyle masła, aby ryby były co najmniej do połowy zanurzone. Rozgrzać je i smażyć filety po 5 minut z każdej strony (nie przypalić sezamu).
  4. Do dania doskonale pasuje surówka przyrządzona z selera oraz marchewki. Na koniec potrawę ozdobić kawałkiem cytryny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE