Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki duże filety z dorsza
- 2 łyżki mąki
- 2 sztuki jajka
- 100 g sezamu
- 50 g posiekanych migdałów
- 100 ml oleju roślinnego
- sól
- przyprawa typu Vegeta
- pieprz czarny
- pół małej cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z dorsza pokrój na kawałki, oprósz przyprawą typu Vegeta, delikatnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
- Filety najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a następnie w mieszaninie sezamu i migdałów.
- Smaż na złoty kolor na patelni na rozgrzanym oleju.
- Podawaj tuż po przyrządzeniu ze świeżym pieczywem.