Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filetów z dorsza
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 4 sztuki kromki czerstwej bułki pszennej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 sztuka cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj passatę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Bułki zmiksuj w blenderze, na okruchy, z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Rybę podziel na kawałki, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą i pieprzem. Na wierzch każdej porcji ryby nałóż warstwę chlebowej kruszonki.
- Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż kawałki ryby. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż wierzch się zarumieni.
Źródło przepisu: Półwysep pełen smaków