Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Drożdżowiec z wędzoną makrelą


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 3 dag  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól
    Farsz
  • 1 sztuka duża wędzona makrela
  • 1 szklanka  ryżu ugotowanego na sypko
  • 4-5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z łyżką mąki. Następnie dodaj tyle mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki. Dodaj masło, pozostałe mleko, jajko, 1/2 łyżeczki soli i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut, by wyrosło.
  3. Farsz: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Żółtka jajek pokrusz, a białka pokrój w kostkę. Mięso z makreli oddziel od skóry, usuń ości i posiekaj. Rybę wymieszaj z sokiem z cytryny i białkami z jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z natką pietruszki.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Oderwij kawałek do dekoracji, a resztę rozwałkuj. Na połowę placka wyłóż masę z makreli, posyp ją żółtkami i przykryj ryżem z natką pietruszki. Ciasto złóż i zlep brzegi.
  5. Wierzch drożdżowca udekoruj ozdobami wykonanymi z odłożonego wcześniej ciasta. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 45 minut w temperaturze 225 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE