Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Drożdżowiec z wędzoną makrelą


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 3 dag  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól
    Farsz
  • 1 sztuka duża wędzona makrela
  • 1 szklanka  ryżu ugotowanego na sypko
  • 4-5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z łyżką mąki. Następnie dodaj tyle mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki. Dodaj masło, pozostałe mleko, jajko, 1/2 łyżeczki soli i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut, by wyrosło.
  3. Farsz: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Żółtka jajek pokrusz, a białka pokrój w kostkę. Mięso z makreli oddziel od skóry, usuń ości i posiekaj. Rybę wymieszaj z sokiem z cytryny i białkami z jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ryż wymieszaj z natką pietruszki.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Oderwij kawałek do dekoracji, a resztę rozwałkuj. Na połowę placka wyłóż masę z makreli, posyp ją żółtkami i przykryj ryżem z natką pietruszki. Ciasto złóż i zlep brzegi.
  5. Wierzch drożdżowca udekoruj ozdobami wykonanymi z odłożonego wcześniej ciasta. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 45 minut w temperaturze 225 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE