Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
- 400 g fileta z dorsza (jeśli mrożony to nie może być glazurowany, bo się nie usmaży :))
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 sztuka czubata łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 sztuka jajko
- mąka do panierowania
- sól
- olej roślinny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z dorsza pokroić na ok. 8 cm mniejsze kawałki. Jeśli robimy z dorsza mrożonego, to go lekko rozmrozić, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić.
- Oprószyć filety pieprzem cytrynowym, tymiankiem i solą ziołową i wstawić na 15 minut do lodówki, aby przeszły ziołami i solą.
- Jajko roztrzepać z małą ilością soli. Kawałki dorsza oprószyć mąką, zanurzać w jajku i panierować jeszcze raz mąką. Smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
- Podawać z ziemniakami z koperkiem i sałatką.