Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.11.2019 Imieniny: Bartłomieja i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gulasz z kalmarów


07.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 75 dag  kalmarów
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka cebula, pokrojona
  • 3 ząbki  czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka  świezych listków tymianku
  • 40 dag  pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2/3 szklanki  czerwonego wina
  • 1 sztuka 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka  pokrojonej, świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Aby sprawić kalmara, nalezy go mocno przytrzymać, chwycić ramiona u wylotu tuby i energicznie szarpnąć,aby usunąć wnętrzności. Następnie wyjąć przezroczysty ,,kręgosłup''. chwycić płetwy i pociągnąć, zdzierając skórę. Ramiona odkroić tuż poniżej otworu gębowego i zachować. Tubę i ramiona umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić tubę na pierścienie. Osączyć na papierowych ręcznikach.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać kalmary i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko zarumienią.
  3. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć przez kolejne 5 minut, aż zmięknie.
  4. Dodać pomidory, czerwone wino i wodę. Zagotować, a następnie piec 2 godziny w rozgrzanym do 130 st.C piekarniku. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE