Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 75 dag kalmarów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sztuka cebula, pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżka świezych listków tymianku
- 40 dag pokrojonych pomidorów z puszki
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- 1 sztuka 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka pokrojonej, świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Aby sprawić kalmara, nalezy go mocno przytrzymać, chwycić ramiona u wylotu tuby i energicznie szarpnąć,aby usunąć wnętrzności. Następnie wyjąć przezroczysty ,,kręgosłup''. chwycić płetwy i pociągnąć, zdzierając skórę. Ramiona odkroić tuż poniżej otworu gębowego i zachować. Tubę i ramiona umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić tubę na pierścienie. Osączyć na papierowych ręcznikach.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać kalmary i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko zarumienią.
- Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć przez kolejne 5 minut, aż zmięknie.
- Dodać pomidory, czerwone wino i wodę. Zagotować, a następnie piec 2 godziny w rozgrzanym do 130 st.C piekarniku. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku.
Źródło przepisu: Książka kucharska