Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Gulasz z kalmarów


07.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 75 dag  kalmarów
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka cebula, pokrojona
  • 3 ząbki  czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka  świezych listków tymianku
  • 40 dag  pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2/3 szklanki  czerwonego wina
  • 1 sztuka 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka  pokrojonej, świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Aby sprawić kalmara, nalezy go mocno przytrzymać, chwycić ramiona u wylotu tuby i energicznie szarpnąć,aby usunąć wnętrzności. Następnie wyjąć przezroczysty ,,kręgosłup''. chwycić płetwy i pociągnąć, zdzierając skórę. Ramiona odkroić tuż poniżej otworu gębowego i zachować. Tubę i ramiona umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić tubę na pierścienie. Osączyć na papierowych ręcznikach.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać kalmary i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko zarumienią.
  3. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć przez kolejne 5 minut, aż zmięknie.
  4. Dodać pomidory, czerwone wino i wodę. Zagotować, a następnie piec 2 godziny w rozgrzanym do 130 st.C piekarniku. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE